ultrabob.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Persoonlijke records
Mijn PR's zijn:
1.500 meter
4:26 (Roosendaal)
3.000 meter
9:23 (Roosendaal)
5.000 meter
16:24 (Hechtel)
10.000 meter
33:47 (Kerkrade)
1/2 marathon
1:15:04 (Rotterdam 1995)
30km
1:54:07 (Tilburg 1992)
marathon
2:48:49 (Rotterdam 1992)
50km
3:56:48 (Tilburg 1998)
6 uur (weg)
65,59570km (Stein 2008)
6 uur (baan)
65,700km (Heerde 2010)
100 km (weg)
8:52:21 (Winschoten 1997)
24 uur (weg)
180,142km (Steenbergen 2010)
48 uur (baan)
218,51km (Keulen 2010)
Laatste artikelen

Tja, 2012 is alweer bijna voorbij. Voor mij bestaat het leven uit 2 belangrijke zaken en 1 belangrijke bijzaak: Gezin/Familie en Zaak, met daarnaast het hardlopen.

Gezin/Familie is fijn, gezellig, stabiel en genieten van opgroeiende "pubers" (16 en 20 jaar). Gelukkig hebben we geen strijd, wel af en toe verschillen van inzicht, om het zo maar te noemen. Geweldig om alles in transparantie en open discussie te bespreken. Nee, niets te klagen. Dus dat doe ik dan ook maar niet.

Zakelijk heb ik een prima jaar achter de rug. Vooral het 2e deel van het jaar hebben we mooie stappen in de juiste richting gezet en een goede groei doorgemaakt. Niet altijd even gemakkelijk, want ook groeien vereist voortdurend aanpassingsvermogen. Als 2013 ook zo wordt, teken ik ervoor.

Dan het lopen. Toch het belangrijkste onderwerp op deze site. Het begin was veelbelovend. De trainingen gingen goed, en begin maart liep ik een sterke 6 uur in Stein als training. Dat gaf vertrouwen voor de 24 uur van Steenbergen medio mei. Maar ondanks een goed begin, werd het een fiasco. Lichamelijk was alles dik in orde, maar op 1 of andere manier bleek ik mentaal te zwak voor een 24 uur.

Daarna kwamen de twijfels: doorgaan met ultralopen of gewoon een beetje blijven rennen, maar geen lange afstanden meer. Enkele weken doe ik minder, maar dan weet ik het zeker. Ik wil lopen! Ik wil grenzen opzoeken! Ik wil weten wat ik kan. In mijn ogen heb ik dat nog niet ervaren. Dus weer aan de slag met ultralopen. Het voelt goed!

Inmiddels heb ik mijn voedingspatroon nog verder verschoven richting planteneten. Ik at al weinig vlees meer, maar nu was het echt nihil geworden en eet ik steeds meer groenten en fruit en test ik zelf uit wat voor mij goed werkt. Hoewel ik meer train dan ik de laatste jaren gewend was, voel ik me steeds fitter. Ook raak ik door het voedingspatroon nog eens 6-7kg kwijt.

De trainingen worden verder opgevoerd. Naast de trainingen die Peter Stein opstelt, doe ik 3-5x per week een ochtendloopje van 9-12km extra. Uiteraard allemaal in overleg met Peter. Ik kan de trainingen steeds beter aan, ik herstel zeer snel van de trainingen (vooral door de juiste voeding) en mijn basistempo/niveau gaat behoorlijk omhoog. Begin november loop ik de 100km op de baan in Deventer als test. Gezien de trainingen zou een tijd van 10 uur probleemloos gehaald moeten worden.

Helaas, ook deze wedstrijd wordt een DNF. Vanwege knieproblemen moet ik de strijd na ca. 5uur staken. Op dat moment loop ik nog ruim 10km/u, maar wil mijn lichaam (lees: knie) niet kapot lopen. Meteen na deze wedstrijd kan ik de trainingen weer goed oppakken en die gaan weer fantastisch. Het laatste 1/2 jaar heb ik eigenlijk maar 1x niet genoten van het lopen omdat het niet ging. Net in Deventer.

Al met al heb ik op alle vlakken een heel mooi jaar gehad. Alleen laten de prestaties na. Gelukkig zijn die het minst belangrijk van allemaal. Maar wel een doel in 2013.

Reacties

Deze week een goede trainingsweek gehad. Ik heb ruim 150km goede trainingen gedaan. Daarin vielen 2 stevige tempotrainingen. Ik loop steeds gemakkelijker de tempo's van meer dan 15km/u en kan ze steeds langer ontspannen vasthouden.

Daarnaast heb ik enkele ochtendtrainingen extra gedaan. Ik voel me daar goed bij en heb ook het idee dat mijn vorm daardoor extra toeneemt.

Als afsluiting heb ik zondag een duurloop van 6 uur gedaan. Ondanks een deels gladde, glibberige, modderige ondergrond heb ik toch 10km/u gelopen en net boven de 60km gelopen.

Reacties

Vanaf deze week zijn alle trainingen als voorbereiding voor de 24 uur van Steenbergen medio mei. Ja, ik ga het toch weer proberen daar. De laatste 2x ben ik uitgestapt en de keren daarvoor heb ik niet gelopen wat ik denk te kunnen lopen. Of ik kan wat ik wil, weet ik niet. Ik blijf hopen dat ik het wel kan. En, zolang er hoop is, blijf ik het proberen.

Ik heb een goede week achter de rug, de trainingen gingen goed, en bijna alle ochtenden heb ik een kort loopje van 9,5km gedaan. Meeste trainingen gingen harder dan verwacht. Er stonden 2 pittige tempotrainingen in het schema. Doel daarvan is om mijn basissnelheid weer terug te krijgen. In elk geval voor een deel. Ik bespeur duidelijk vooruitgang in de tempi. Bovendien loop ik ook meer ontspannen in de hogere zones.

Zondag heb ik een duurloop van 4 uur gedaan. Daarbij heb ik eerste een flink stuk ingelopen (16km) in een tempo van ca. 11km/u. In Ell (dorp in de buurt) was een halve marathon en die heb ik in de training ingepast. Die HM heb ik behoudend gelopen. Het moest tenslotte een training zijn. De eerste 14-15km heb ik op ca. 11,3km/u. Het waaide erg hard en ik heb puur op ontspanning gelopen. Daarna ben ik versneld naar 13km/u. Dat ging erg makkelijk. Jammer dat ik het laatste stuk niet nog eens extra kon versnellen vanwege wind tegen. Zo werd de eindtijd 1:45:54, en als training ben ik daar zeker tevreden mee. Na de HM ben ik in 3 kwartier terug naar huis gelopen in een tempo van 10,5km/u.

Alle trainingen heb ik met veel plezier gelopen, het gevoel was goed en de spieren zijn niet eens echt vermoeid geraakt. Het herstel is goed.

In totaal heb ik deze 139km gelopen. En mooie, voorzichtige start.

Reacties (1)

Kort verhaal: weer tegenvaller.

Vol goede moed vertrok ik naar Deventer. De trainingen beloofden veel goeds en ik had er zin in. De bedoeling was om te starten op ca. 11km/u, kijken hoe dat voelt, doorlopen tot 70-80km en dan kijken wat er dan wel of niet meer kan.

Ik startte ontspannen en dat bleek exact 11km/u te zijn. Dat ging 2,5 uur goed. Ik trippelde ontspannen door en maakte me niet druk over de anderen die me steeds snel voorbij kwamen. Mijn tijd zou in het laatste deel wel komen. Echter, na ruim 2 uur kreeg ik last van mijn linker knie. Nooit last van. Ja, als ik na 7-8 uur lopen moe werd, dan voelde ik de vermoeidheid wel in beide knieen. Dit was anders.

Misschien zou het weggaan, dus gewoon doorlopen. Na 3,5 uur moest ik echt in tempo terug. De pijn bleef en ik ging denk ik anders lopen. Mijn benen werden in elk geval vermoeider dan verwacht. Ik liep tot dat moment nog steeds 11km/u. Na 3 uur had ik 33,2km gelopen. Mooi op schema. Het tempo ging echter iets terug omdat ik niet meer ontspannen liep. De 40km kwam ik door op 3:41.

Eerste keer wandelen en weer verder. De pijn werd niet minder en het tempo bleef wel goed. Schoenen wisselen. Misschien zou dat helpen. Nee dus. De loopstijl werd slechter. De manier van lopen zoals ik de laatste 2 maanden had, was er niet meer. Het werd schokken. Tempo liep echt terug, mede omdat ik ook regelmatig wandelde om de knie te ontlasten. Het hielp allemaal niet meer. Stukje sneller gaan lopen. Geen probleem. Vorm is goed, alleen die knie weer!! Tempo terug. Twijfelen. Doorgaan of stoppen? Doorgaan dus. De trainingen moeten zich nu uitbetalen. Ik wilde die 100km echt volbrengen. Mentaal was ik er ook klaar voor, lichamelijk ook. Maar die verdomde knie. Weer stoppen. Weer door. Nog eens proberen.

Maar helaas, het had geen zin om zo nog 46km door te lopen. Na 54km stop ik ermee. Balend als een stekker, maar ik had geen echte keuze. Ondanks de pauzes in het laatste uur zat ik wel ruim binnen schema van 9,5 uur. Maar op deze manier zou de tijd snel oplopen. Stoppen was de beste keuze.

Troost is dat ik ditmaal niet stopte vanwege mentale zwakte, maar door fysiek malheur. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. De vorm is niet weg en ga ik gebruiken op weg naar Steenbergen 2013.

Reacties (3)

Een maand of 4 geleden ben ik begonnen om te trainen voor de 100km van Deventer op 11 november. De trainingen gingen niet slecht, maar ook niet geweldig. Langzaam werden de duurlopen langer en af en toe mocht een (korte) duurloop in een stevig tempo.

Die lange duurlopen gingen nog wel, hoewel ik nauwelijks gelijkmatig op 10km/u kon lopen. Na 3-4 uur ging steeds het tempo achteruit. Rechtevenredig met het loopgevoel. De tempolopen gingen hopeloos. Geen enkele harde training kon ik volbrengen. 2 Maanden geleden was ik het beu. Na ruim 5 uur lopen zat ik (in het zonnetje, dat dan weer wel) op een bankje, alleen, mijn lopen te overdenken. Nou ja, overdenken was het niet eens. Ik gooide de handdoek. Zo wilde ik niet ploeteren met het ultralopen. Daar besloot ik om GEEN 100km te gaan lopen. Langzaam heb ik de laatste km's naar huis gedribbeld. Pfff, wat duurden die lang. Het echte ultralopen was voorbij. Ik kon het gewoon niet. Altijd heb ik gedacht dat ik er wel ergens aanleg voor had. Op mijn nivo dan!! Maar nu, nee het was over.

Uiteraard zou ik wel blijven lopen, maar hoe en op welke manier? Geen idee, ik zou wel zien. Enkele weken later had ik een loopafspraak met Wim Bart Knol. Ik zag er wel een beetje tegenop. Niet tegen het lopen met WB, daar keek ik zelfs naar uit. Nee, ik keek er tegenop omdat hij een veel betere ultraloper is dan ik en ik geen idee had of ik een beetje met hem zou kunnen lopen. Tuurlijk past hij zich aan, maar hoe groot zou het verschil zijn? Zeker na 2-3 uurtjes lopen. Maar ik had er zin in en zou wel zien. Die loop ging geweldig. Heerlijk bijgepraat over heel veel, heerlijk gelopen, in een goed tempo en volgehouden. Het blijkt de start te zijn van een forse verbetering in mijn lopen.

Zo'n beetje gelijkertijd heb ik ook mijn eten verder verbeterd. Nauwelijks vlees meer en veel smoothies, groenten en fruit. Ik verloor enkele kilo's (en dat proces zet zich nog steeds langzaam door), ging 60-70km/week meer trainen en ik liep met meer vertrouwen. Mijn looptempo ging steeds verder omhoog, zonder dat het moeite kostte. Samen met Peter Stein hebben we ook de korte, harde tempo's verder uitgebouwd. Alles gaat plotseling beter dan gewenst.

Begin oktober een trainingsweekeinde bij Peter in Duitsland geweest. Die duurloop gaf de extra boost in het zelfvertrouwen. Ik liep plotseling een duurloop van 40km harder dan 12km/u. Dat was zeker 10 jaar geleden dat me dat lukte. Ik besloot toch verder op te bouwen naar Deventer. En het ging steeds beter. Volgens mij heb ik geen enkele training meer gehad die niet naar wens ging. Meestal zelfs veel beter dan gewenst. Ik kon de lange duurlopen steeds harder dan 10km/u lopen en de korte tempolopen weer boven 15km/u.

Maar nog steeds was ik "bang" voor de 100km. Kon ik de echte lange duur wel aan? Half oktober heb ik een 6 uur gelopen en die ging goed. Op het einde zelfs versneld naar 12km/u. De week daarna een trail bij Diest gelopen. Daar liep ik ontspannen ruim 70km binnen 7,5 uur. Vorige week mocht ik een 8 uur proberen vlak te lopen. Dat zou de laatste test zijn om te beslissen of ik de 100km in Deventer zou lopen. Die test ging uitstekend. De eerste 7,5 uur gelopen in een tempo van 9,8km/u en nergens twijfel gehad, geen meter gewandeld en mentaal voldoende sterk gebleken. Daarna nog 20 minuten een versnelling gedaan richting 12km/u.

Ja, Deventer zou ik gaan lopen. Niet alleen door die positieve duurloop van 8 uur. Ook de trainingen doordeweek gingen steeds beter. Vaak liep ik tempo's van 11-12km/u zonder dat het moeite kostte. Vandaag ook een extra testje gedaan. Ik zou 3,5 uur lopen op 10,5km/u en dan een 1/2 uur op 11km/u lopen.

Ontspannen gestart om vlak proberen te lopen. Dat ging zo goed, dat ik (ingehouden) steeds 11,6-11,7km/u liep. Veel te hard natuurlijk. Zou ik zo 4 uur kunnen blijven lopen? Ik zou het gewoon proberen en wel zien waar het schip starndt. Het vertrouwen om ook fatsoenlijk 4 uur vol te lopen als ik moe zou worden, was groot genoeg. Het bleef goed gaan. Ik kwam het marathon-punt ontspannen door op 3uur38. Daarna de versnelling ingezet. Dat had ik nog ruim over. Uiteindelijk liep ik op het einde van de duurloop 12,8km/u. Ook voor deze test geslaagd.

De komende dagen weinig trainen en veel rusten. Zondag ga ik die 100km in Deventer vol vertrouwen starten. Of het lukt weet ik niet, maar het plezier en voldoening van het lopen is volledig terug. Ik heb er zin in. Ik heb me zelfs opgegeven voor de 24 uur van Steenbergen in mei 2013.

 

 

Reacties (2)

Afgelopen week een goede trainingsweek gedraaid. Het was een afwisselende week, met lange duurlopen t/m 7uur26 en korte tempolopen. En daar zit nog vanalles tussen. Alle trainingen gingen heerlijk. Eigenlijk is er geen enkel moment geweest waarin ik me moe voelde. En dat met 180km deze week.

Het rare is dat ik helemaal niet het gevoel heb dat ik veel heb getraind. Het hadden zo nog wel meer km's kunnen zijn. Dat gaat het de komende periode ook wel worden, maar ik probeer het geleidelijk op te bouwen in overleg met trainer Peter Stein. Wat daarnaast opvalt, is dat de trainingen allemaal steeds harder gaan. Zowel de tempolopen gaan harder, als de snelheid van de lange duurlopen ligt hoger. Dat laatste ligt inmiddels steeds ruim boven de 10km/u. En dan hou ik me nog in ook. Hoe lang zal de progressie blijven duren?

De week heb ik afgesloten met een mooie trail rondom Diest. Deze zou ca. 65km lang zijn en paste kwa tijdsduur (planning ca. 7,5 uur) mooi in het schema. De organisatie was goed en de bewegwijzering ook. Totdat na ca. 35km de pijlen en linten waren verdwenen. MTB-er en boswachters hadden ze weggehaald. Tot dat moment liep ik heel ontspannen ca. 10km/u, harder dan gepland. Nu werd het zoeken, stoppen, teruglopen, Garmin controleren, weer zoeken en gelukkig weer verder. Duidelijk is dat het tempo daalde. Jammer, maar voor een training niet erg. Uiteindelijk heb ik 70,5km gelopen in 7uur26. Verder en harder dan ik verwachtte. Ook weer positief dus.

Deze week is in elk geval een goede stap naar een evt. deelnae aan de 100km in Deventer op 11 november. Komende week, en dan vooral zondag, is bepalend of ik definitief meedoe.

Reacties (1)
Na een heerlijk trainingsweekeinde vorige week bij Peter Stein in Duitsland, waar we mooie plannen hebben gemaakt, ben ik deze week verder gegaan in de opwaartse lijn die ik al een tijdje te pakken heb.
Het gewicht daalt nog steeds met 1-1,5kg/week en de trainingen gaan beter en sneller dan de laatste jaren. Ik kom weer dichter bij het goede loopgevoel dat ik 10-12 jaar geleden ook had. En dat was een heerlijk gevoel. Lopen zonder ook maar enige twijfel.
Zo heb ik afgelopen week ruim 150km gelopen, zonder dat ik het idee heb dat ik veel gelopen heb. Op zich een goed teken natuurlijk. Ik voel me totaal niet vermoeid. Ondanks dat ik gisteren 59km gelopen heb in een tempo van ruim 10km/u en het laatste 1/2 uur op een ontspannen manier het tempo heb laten oplopen naar ruim 12km/u.
Komende week loopt het aantal km's verder op en omt er ook weer meer tempo in de trainingen. Afgesloten wordt met de trail van 68km in Diest.
Lees meer...
Komende zaterdagavond - na het werk - rijd ik 298km naar Bunde (Noord-Duitsland). "Bunde in Noord-Duitsland?", hoor ik je denken. "Wat moet hij daar nou weer?" Nou, gewoon, ik ga t/m maandag op bezoek bij mijn trainer. En die woont toevallig (helaas) in Bunde.
Ik heb er echt heel veel zin in. Weer eens uit mijn dagelijkse patroon en heerlijk bijkletsen en plannen maken. Bijkletsen over onszelf, en uiteraard ook anderen. En dan vooral de opvallende loopprestaties bespreken, zowel positief als negatief gelopen. Zondag gaan we samen een km of 45 op pad. Ik met de benenwagen en hij op de fiets. Denk ik.
Verder evalueren hoe de trainingen de laatste tijd zijn gegaan, wat het effect daarvan is, en wat we kunnen verbeteren. Ook gaan we het over allerlei aardse zaken hebben, veel plezier hebben en de loopplannen voor de toekomst bepalen en de weg die we daarbij gaan bewandelen. Dat levert altijd mooie discussie bij ons op. Ik wil juist veel meer gaan lopen, meer km's maken. Peter daarentegen bewaakt ook de rust. Gezien mijn leef/werk-patroon matigt hij juist het aantal km's. Minder is ook vaak meer.
Na dit weekeinde zijn we allebei weer veel wijzer geworden en ik weet zeker dat er een mooie route met een fantastische finish uit komt.
Lees meer...
Tempoweekje!!!
Tevens begin ik deze week weer met korte ochtendloopjes.
 
Maandag 9 juli 2012: Rust
Niet gelopen. Massage gehad.
 
Dinsdag 10 juli 2012: 30' tempoloop
Ochtend: 4km heel rustig gedribbeld.
 
Avond: Iets korter gelopen. Ik kreeg weer last van mijn maag. In 25 minuten heb ik 5,96km. gelopen. Tempo was goed.
 
Woensdag 11 juli 2012: 45' tempoloop
Om het risico op maagproblemen te voorkomen, besloot ik om 10km. in 4:30/km te lopen. Dat zou dan precies 45 minuten zijn.
Het zijn 2 blokjes van 5km. geworden. Nadat ik bijna 5km. had gelopen, kwam er een hoosbui met licht onweer. Daarom de 5km volgelopen en eventjes geschuild. Na enkele minuten weer doorgelopen. Hoewel ik harder liep dan de bedoeling bleef ik toch wel lekker lopen. Het juiste ritme heb ik nog niet te pakken, maar met 21:37 en 21:45 per 5km ben ik tevreden.
 
Donderdag 12 juli 2012: Rust
 
Vrijdag 13 juli 2012: 60' tempoloop
Ik wilde een ochtendloopje doen, maar heb heerlijk liggen slapen. Ik heb het gevoel dat slaap voor mij momenteel een beter resultaat geeft dan een ochtendloopje. Voor mijn gevoel zit ik in een herstelproces van jarenlang slaaptekort. Niet dat ik veel slaap. Ik slaap echter steeds beter, steeds langer en steeds dieper.
Het vreemde is dat ik me nog niet fitter voel. Eerder vermoeider. Ik ga er vanuit dat dat een soort van supercompensatie is.
 
Vanavond na 30 minuten de training weer afgebroken en 5 minuten gewandeld. Het ging niet slecht, maar de zin was weer helemaal weg. Na het wandelen ben ik in 20 minuten naar huis gerend in een redelijk tempo.
 
Ik stop met dit blog. Ik word bijna depressief van de negativiteit die ik hier steeds uitstraal. En daar heb ik geen zin meer in. Het leven is te mooi, op bijna alle gebied gaat het me beter en beter. Eigenlijk gaat alleen het lopen momenteel minder. Dat hoort erbij en mag ook zeker in een weblog geventileerd worden. Maar om daar anderen steeds mee te "verblijden" heeft weinig nut als het maar duurt en duurt.
 
Zaterdag 14 juli 2012: Rust
 
Zondag 15 juli 2012: 12' voluit 
Lees meer...   (4 reacties)
Deze week enkele trainingen met korte tempoloopjes om aan de snelheid te werken met in het weekeinde een lange duurloop. De kans dat ik de trainingen van vrijdag en zondag kan doen, is echter heel erg klein.
Vrijdag is onze trouwdag en we krijgen dit weekeinde enkele loge's.
 
Maandag 2 juli 2012: Uitfietsen in wisseltempo en laag verzet
Ca. 12km gefietst in 35 minuten. Ontspannen, soepel draaiend met steeds een andere snelheid. Niet leuk, wel nuttig, en achteraf is het allemaal niet zo heel erg.
 
Later op de avond nog 1,91km gelopen in 12:18. Zo kort!!! Ja, gelopen op de Vibram's en ik wil het rustig opbouwen en de hak en kuiten niet te zwaar en niet te veel belasten.
 
Dinsdag 3 juli 2012: 6x200m. stevig p=6' wandelen
De training kwam maar moeizaam op gang. Het inlopen ging niet gemakkelijk en de korte steigerungen in de warming-up niet soepel. Toch ging de kern goed. Ik begon op 43 seconden en dat liep richting het einde naar 37 seconden, zonder dat het meer moeite kostte. De pauze heb ik wel ingekort tot ruim 4 minuten. De 6 minuten duurden me te lang. De pure snelheid heb ik nog niet. Daarvoor is mijn paslengte nog te kort. De frequentie is echter alweer een stuk beter en gemakkelijker op te pakken.
 
Woensdag 4 juli 2012: 3x400m. stevig p=10' wandelen
Vanavond weer eens met een goed gevoel gelopen. Het inlopen ging alweer beter. De steigerung na de dynamische oefeningen ging nog niet geweldig, maar wel weer beter dan gisteren. Het blokje verder inlopen ging al heerlijk, bovendien sneller en gemakkelijker dan de laatste tijd.
De 400-tjes gingen in 1:24 1:22 en 1:19. Veel sneller dan verwacht en eigenlijk niet eens verzuurd. Ik kon weer lekker in een hoge frequentie lopen en de afstand vlak kwa snelheid. Om lekker ontspannen te blijven en de gedachten heerlijk kwijt te raken, heb ik tussendoor wel die 10 minuten wandelen aangehouden. Na de tempoloopjes voldaan naar huis gedribbeld.
 
Donderdag 5 juli 2012: Rust
 
Vrijdag 6 juli 2012: 45' tempoloop (ca. 10km????)
Niet gelopen vanndaag. We hebben vanaf vanmiddag enkele loge's i.v.m. Braderie en Bospop. Van lopen komt dit weekeinde waarschijnlijk niets meer.
 
Zaterdag 7 juli 2012: Rust
 
Zondag 8 juli 2012: 240' (29' HFI - 1' wandelen)
Niet gelopen.  
Lees meer...
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl